Rapport: produktion av laxsmolt i Klarälven

Placering av ryssjan (60.067073, 13.564506) och skruvfällan (60.063769, 13.557157) i Edebäck under 2018 och 2019.

Under 2018 och 2019 undersökte projektet hur mycket vildfödd lax- och öringsmolt som vandrar ut från lek- och uppväxtområdena i norra Klarälven på sin färd ner mot Vänern. Antalet blir ett mått på hur mycket lax och öring som produceras i älven och därför en indikator på hur populationerna mår och svarar på olika åtgärder.

Liksom tidigare år gjordes undersökningarna med hjälp av en smoltryssja och en roterande skruvfälla, som installerades i älven i höjd med Edebäck strax uppströms det första kraftverket. Redskapen var i drift mellan början av maj till mitten av juli båda åren, detta för att täcka in den period på året som smolten vandrar nedströms.

Roterande skruvfälla som under 2018 och 2019 var placerad mellan en ö och fastlandet (60.063769, 13.557157) cirka 2 kilometer uppströms Edsforsen kraftverk.
Ryssjan under pågående montering i Klarälven i maj 2019.

Fältstationen var bemannad med 2-3 personer under hela perioden, dag som natt. Smolten som fångades längdmättes och försågs med ett individuellt märke, en s.k. Streamertag. Därefter återutsattes den märkta fisken några kilometer uppströms. Genom att räkna ut hur många procent av antalet  fångad smolt som utgörs av märkt smolt kan man beräkna det totala antalet smolt som bör ha passerat platsen (den så kallade fångst-återfångstmetoden).

Beräkningarna visade att det under 2018 och 2019 passerade ca 19 000 respektive ca 16 500 laxsmolt, vilket är ungefär likvärdigt med tidigare års undersökningar.

Läs hela rapporten här…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s