Nu är vi nedströms Strängforsen

Restaureringen av norra Klarälven har fortsatt under augusti och sakta men säkert arbetat sig nedströms från där åtgärderna inleddes i början av juli (mellan Strängsforsen och Båtstadbron).

Just nu jobbar maskiner, maskinförare och arbetsledare en bit nedströms Strängsforsen med att framförallt lägga ut uppschaktade rensvallar. På en sträcka av ca 800m nedströms Spisängen (sträcka O4) har en justering behövt göras i form av att fler block och sten tillförs. Detta för att både stabilisera lekgrusbäddarna och skapa uppväxtmiljöer och ståndplatser för fisken. Älvens relativt låga vattennivå under sommaren har varit positivt eftersom det gör det betydligt enklare att se hur utlagd sten påverkar vattenströmmen.

Det stenmaterial som fanns vid ledarmarna vid Båstad skolhus och vid ”Paviljongen” har återförts till älven. Det kommer att bli fina små ”lägenheter” för fisk och andra vattendjur stamtidigt som en större yta av älven åter blir produktiv.

Den 15 september 21 avslutas arbetet för i år eftersom laxens och öringens lektid närmar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s