Förberedelser inför restaureringen

Här kommer några färska bilder från restaureringsprojektet i N2000-området norra Klarälven och resultatet av de förarbeten inför sommaren som pågått under vintern!

Materialet på bilderna, dvs lekgrus, sten och block, har körts fram på tjälad mark och höglagts på olika strategiska ställen längs älven för senare utläggning på de platser som tidigare bottenkarteringar visat saknar just denna typ av livsmiljöer.

Den totala sträckan som ska återställas efter flottningen är ca 25 km och sträcker sig mellan Båtstad i norr och Sysslebäck i söder. Åtgärderna görs främst i syfte att förbättra miljön för vild klarälvslax, öring, harr men eftersom det finns flera andra utpekade arter knutna till älven, som tex utter och olika strandlevande hotade växter och insekter, kommer åtgärderna också att utformas för att gynna dessa. Åtgärderna består dels i generell återföring av det stenmaterial som idag ligger uppschaktat längs älvens stränder, dels att på ett antal utpekade platser förbättra miljön genom att tillföra material som särskilt kommer gynna utpekade arter. Framförallt är det bristen på hålrum, dvs skydd för småfisk, och lekgrus i den norra delen som behöver åtgärdas. Men mer och större sten i älven skapar även viloplatser för större fisk och eftersom den produktiva bottenytan ökar bedöms också födounderlaget för fisk och andra djur öka.

Projektet, som drivs av Länsstyrelsen Värmland i samverkan med Sysslebäcks- och Norra Finnskogas FVOF, ingår som en del i det svensk-norska Interreg-projektet ”Två länder – én elv”, som till 50% finansieras av EU-medel. Total budget för restaureringen är ca 8,5 MKR och utförare är Siljan Schakt AB och Vattenbruks AB. Åtgärderna i älven är planerade att starta i sommar och pågå under två säsonger (juli–sept).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s