Projektet på studieresa i Frankrike

I slutet av oktober och i regi av ”Två länder – én elv” åkte en delegation på elva personer från olika länsstyrelser, länsstyrelsernas gemensamma fiskeutredningsgrupp och Fylkesmannen i Innlandet till södra Frankrike för att under en vecka studera fiskpassage-lösningar vid olika kraftverk (totalt fjorton stycken). Guider under resan var IMFT – Institut de Mécanique des Fluides de Toulouse (forskningsinstitut med biologer, ekohydrauliker och tekniker), MIGADO – Migrateurs Garonne Dordogne Charente Seudre  (organisation för fiskmigrationsfrågor i aktuellt område) och EDF (franskt energi- och kraftbolag).

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra och intressant vecka där vi slogs av hur mycket som har gjorts i Frankrike och samtidigt att vi i Sverige och Norge har en bra bit kvar för att komma upp i samma nivå.

I Frankrike har de flesta kraftverk anpassats för att erbjuda vandrande fiskar passagemöjlighet och tuber och torrfåror finns inte eftersom där släpps vatten motsvarande 5-20 % av medelvattenföringen i respektive älv. Frankrike har ungefär lika många kraftverk som vi, och av samma storlekar (förutom våra allra största). De flesta åtgärder är liksom här hemma riktade mot lax, havsöring och ål och de dominerande typerna av fiskvägar är därför låglutande fingaller, enkel/dubbelslitsrännor och ålyngelledare, men även fiskhissar och omlöp förekommer.

Besöket visade även att de har en utvecklad uppföljning, ofta via telemetri, för att undersöka funktion och effektivitet. Flera av kraftverken/fiskvägarna har en total passageeffektivitet på uppemot 100 % för uppströmsvandring och över 90 % för nedströms. I Sverige har cirka 2300 kraftverk färre än 10 % lösningar för uppströmsvandring, under 1% för nedströms och 25-30 % av kraftverken har torrfåror.

Exempel på enkelslitsrännna (vertical slot fishway)
Exempel på enkelslitsrännna (vertical slot fishway)
Fiskhiss-770
Anordning för fiskhiss

Vi fick med oss en hel del nyttigt informationsmaterial hem och tanken är att under vintern skriva en rapport från veckan. Så håll utkik på projektwebben för mer info.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s