Flodpärlmusslan är åter tillbaka i Trysilälven

Gleden var stor da det på nytt ble funnet elvemusling i Trysilelva. Det er ikke registret siden 2002 . Nå «jaktes» det på flere individer, da muslingene er viktig for ekosystemet i elva. Spörsmålet er om muslingene i Trysilelva bruker gjellene til Vänerlaks eller 0rret som oppvekstbase i sitt förste leveår.

När bild på flodmussla. Foto: Kjell Sandaas
Foto: Kjell Sandaas (via fylkesmannen.no)

Spörsmålet som nå stilles, er om det finnes flere elvemuslinger i området. Derfor er fylkesmannen nå i sving med snorkling og dykking i elva for å lete etter flere förekomster. Og kanskje kan Vånerlaksens tilbakekomst i vassdraget vrere avgjörende for denne arten.

– Elvemuslingen kan bli over 200 år gamrnel, sier fiskeforvalter Atle­ Rustadbakken hos Fylkesmannen i Hedmark. Han målte den siste muslingen til 11,1 centimeter lang og 5,4 centimeter bred.

Nytt funn i august

– Etter flere eldre observasjoner av elvemusling i Trysilelva, sist ved at en fisker fikk opp et individ på fiskesnöret sitt nede ved Plassen i 2002, er nå arten endelig verifisert ved nytt funn 20. august 2018. Det var Kjell Sandaas (Naturlaglige konsulenttjenester) og J0m Enerud (Fisk- og miljöunders0kelser) som fant muslingen. Kartlegging av elvemusling på utvalgte lokaliteter i Trysilvassdraget inngår i den pågående vassdragsovervåkingen i fylket. Elvemuslingen som ble funnet forrige uke, lå bare få meter unna der Snorre Grönnress på Gjerfloen Fluefiske anviste gjenutsetting av individet som de hadde oppe i 2002, skriver fiskeforvalter Rustadbakken på deres hjemmeside (Endelig bekreftelse av elvemusling i Trysilelva (fylkesmannen.no)).

 

[Ovan är utdrag ur artikel från Lokalavisa Trysil – Engerdal. Ladda hem artikel Muslingen tilbake i elva (PDF)]

 

Kontakt

Ragnhild Skogsrud
fmhersn@fylkesmannen.no
Tlf: +47 62 55 11 80

Atle Rustadbakken
fmheatru@fylkesmannen.no
Tlf: + 47 62 55 11 67

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s