En älv som haft flottning som yrke

I strax över 150 år hade vi organiserad form av timmerflottning på Klarälven där timret gick från Höljes ner till bruket i Skoghall, med upp till 6 miljoner timmerstockar per år. Det var först 1991 om den formen upphörde. Klarälven avlystes av regeringen som allmän flottled den 27 november 1997 och med det upphörde rättigheterna att flotta virke på landets sista flottled.

I Värmland var Trysilälven/Klarälven den största flottleden, med en totallängd på mer än 40 mil. Flottningen över svensk-norska gränsen reglerades i en förordning redan 1766.

Virkesflottningen kom igång i stor skala på 1800-talet samtidigt som bruken och sågverken expanderande. Till en början blandades många ägares virke. För att få ordning på hanteringen, bildades omkring 1830 en sammanslutning som kallades ”Herrar timmerhandlare på Clara elf och däri fallande vattendrag”. Denna organisation blev sedermera Klarälvens Flottningsförening, KFF.

Under storhetstiden på 1950-talet var mer än 1800 personer sysselsatta med flottning på Klarälven och mängden virke som flottades motsvarar 26 700 virkesbilar med släp.

Med Höljes kraftverk 1962 underlättades flottningen, bland annat genom Höljessjön som kom att utgöra ett magasin för virket från Norge.

Flottningen har ofta bedrivits som lösflottning, att enskilda stockar har flutit löst med strömmen till ett skiljeställe, där det samlades. I Forshaga kommun låg två skiljeställen, det ena i Löved och det andra och största vid sjön Lusten. Vid skiljen skulle de olika ägarnas virke sorteras ut, liksom de olika sortimenten, lägga ihop till långa buntar och sedan bogseras med båt till industrin. Under 1980-talet, de sista tio åren av timmerflottningen, användes inte längre båtar för bogseringen förbi Karlstad, utan allt timmer lösflottades hela vägen ner till Skoghall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s