Inte bara lax har vandrat upp genom Värmland

Det sägs att en av de medeltida pilgrimslederna till Olav den Heliges grav i Trondheim har gått längs Klarälvdalen. En resa på 700 km vilken företogs årligen av 30 000 pilgrimer. En resa som du idag kan se på en 40 meter lång bonad, broderad på linneväv med ullgarn – pilgrimstapeten.

Pilgrimstapeten skildrar händelser på sträckan Hammarö och Trondheim. Genom en skog av gamla träd eller stockar tog man sig uppför Klarälven/Trysilelva till Röros sedan utför Gaula och ner till Atlantkusten och Nidaros i Trondheim.

Tapeten påbörjades 1995 och arbetet utfördes av tio kvinnor från Nordvärmland och Solör i Norge. Tapeten blev klar 23 april 1997 och ställdes ut för första gången i Trondheim i samband med stadens 1000-årsjubileum.

Pilgrimstapeten finns på Utmarksmuseet i Ransby i norra Värmland.

Idén till att skildra pilgrimsresan på en lång vävd bonad kommer från den mer kända Bayeuxtapeten. Tapeten, som sannolikt utfördes omkring år 1076, omtalas för första gången 1476 och beskriver på en yta av cirka 70 meter x 50 cm hela 73 historiska händelser kring Vilhelm Erövrarens anspråk på England och en teckning av vad som hände vid erövringen.

Bayeuxtapeten är egentligen inte en vävd tapet som Pilgrimstapeten utan en linneremsa broderad med garn i olika färger. Den innehåller framställningar av 623 personer, 202 hästar och mulåsnor, 55 hundar, 505 andra djur, 37 byggnader, 41 skepp och båtar, 49 träd – sammanlagt 1 512 föremål. Eftersom tapeten saknar avslutande bård är det inte helt osannolikt att den ursprungligen har varit längre.

Bayeuxtapeten förvaras i Musée de la Tapisserie de Bayeux, Frankrike, sedan 1945. I januari 2018 meddelades att tapeten kommer att lånas ut för utställning i England men inte förrän tidigast 2020 och om den klarar en flytt.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pilgrimstapeten

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bayeuxtapeten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s