Smoltövervakning igång i Edebäck

En viktig del i övervakningen av lax- och öringpopulationerna i Klarälven är att försöka kvantifiera antalet utvandrande smolt. Sedan 2 maj finns nu en smoltryssja vid Edebäck i Klarälven. Metoden går ut på att man fångar smolt i ryssjan, märker ett givet antal och sätter tillbaks dem en sträcka uppströms. Andelen återfångade kan sedan användas för att beräkna det totala antalet smolt som vandrat förbi. Detta antal ingår i olika populationsmodeller. Ryssjan kompletteras med en Screwtrap (skruvfälla) på samma plats för att dels kunna fånga smolt även vid högre flöden (då ryssjan inte kan fiska) samt för att kalibrera de båda metoderna. På sikt skulle då enbart den enklare skruvfällan kunna användas.

Smoltövervakningen sker i samarbete med Karlstads universitet och fiskevårdsområdet, och kommer att pågå till slutet av juli. Smoltfällan är bemannad dygnet runt, alla dagar i veckan, av personal från Länsstyrelsen i Värmland.

Kontaktperson Pär Gustafsson (par.gustafsson@lansstyrelsen.se).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s